Çin’de ‘ayrılıkçılık’ ve ‘devlet güvenliğini tehlikeye atma’ iddiasıyla 2018 yılında mahkum edilen Uygur Prof. Rahile Dawut’un cezasına yaptığı itirazın reddedildiği açıklandı.
The Guardian gazetesinin haberine göre, ABD merkezli Dui Hua Vakfı isimli insan hakları örgütü, Uygur folkloru ve gelenekleri konusunda uzmanlığı bulunan ve alanında uzman olarak değerlendirilen 57 yaşındaki Dawut’un cezasına yaptığı itirazın reddedildiğini açıkladı. Altı yıl önce kaybolan Dawut’un yerinin belirlenmesi için daha önce çalışma yürütmüş olan Dui Hua Vakfı, nihai mahkeme kararı hakkında Çinli bir yetkiliden bilgi aldığını, Dawut’un yeri, sağlık durumu ve aile üyeleriyle iletişim kurma hakkı gibi konularda Çin hükümetinden daha fazla bilgi almak için çalıştıklarını bildirdi.
DUİ HUA’DAN ÇAĞRI: DAWUT’U DERHAL SERBEST BIRAKIN
Konuya ilişkin açıklama yapan Dui Hua İcra Direktörü John Kamm, “Prof. Rahile Dawut’a müebbet hapis cezası verilmesi acımasız bir trajedi, Uygur halkı ve akademik özgürlüğe kıymet veren herkesi için çok büyük bir kayıp. Dawut’un derhal serbest bırakılması ve güvenli bir şekilde ailesinin yanına dönmesi çağrısında bulunuyoruz” dedi.
Dawut’un 2016 yılından bu yana gözaltına alınan, tutuklanan ve mahkum edilen 300’ün üzerinde Uygur aydından biri olduğuna inanılıyor. Çin’de yaklaşık 1,5 milyon Uygur’un ‘yeniden eğitim kampı’ adı verilen kamplarda alıkonulduğu tahmin ediliyor.
SİYASİ HAKLARINDAN ÖMÜR BOYU MAHRUM BIRAKILDI
Dawut, Aralık 2016’de gözaltına alındığında Sincan Üniversitesi Beşeri Bilimler Koleji’nde ders veriyordu. Dawut, 2007 yılında aynı üniversitede Etnik Azınlıklar Araştırma Merkezi’ni de kurmuştu. Dui Hua’dan yapılan açıklamaya göre, müebbet hapis cezasının yanı sıra Dawut hayatı boyunca siyasi haklarından da mahrum bırakılacak.
Dawut’un yıllar içinde bağlantılı olduğu, aralarında Harvard, Cornell, British Columbia, Pennsylvania, Washington, Indiana ve Cambridge gibi üniversitelerin de olduğu kurumlar Dawut’un serbest bırakılması için çağrı yaptı. Dawut’un kızı Akeda Pulati de Dui Hua aracılığıyla bir açıklama yaparak Çin hükümetinden annesini serbest bırakmasını talep etti. Pulati, “Her gün annem için endişeleniyorum. Masum annemin hayatını hapishanede geçirecek olması düşüncesi katlanılmaz bir acı duymama sebep oluyor. Çin; merhamet et ve masum annemi serbest bırak” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)